L-Theanine

Ben je vaak gestrest en weet je niet zo goed wat je er aan kunt doen? Zou jouw leervermogen wel wat beter kunnen? Misschien is L-theanine een goede smart drug voor jou. Het verbetert je geheugen en concentratie en zorgt er daarnaast voor dat je goed kunt ontspannen.

Wat is L-theanine?

L-theanine is, zoals de naam ook doet vermoeden, een stof die van nature voorkomt in theebladeren. In 1950 werd het al geëxtraheerd uit gyokuro bladeren, een soort groene thee. De stof theanine is een aminozuur, oftewel een bouwsteen voor eiwitten. L-theanine helpt bij een hoop breingerelateerde problemen omdat het in staat is om de bloed-hersenbarrière te passeren. Er is bekend dat er zowel meer dopamine als serotine vrijkomt na gebruik van L-theanine. Dit zijn beiden neurotransmitters, signaalstoffen in de zenuwuiteinden van cellen, die zorgen voor een blij en gelukzalig gevoel.

Eigenschappen

L-theanine is een nootropic dat kan helpen bij het verbeteren van het geheugen en leervermogen en daarnaast een kalmerend effect geeft. Het wordt daarom veel gebruikt bij patiënten die lijden aan geheugenstoornissen zoals vormen van dementie waaronder Alzheimer, maar ook mensen die hun leerprestaties willen vergroten of erg gestrest zijn en wat ontspanning kunnen gebruiken zullen baat hebben bij het gebruik van L-theanine. Voor veel mensen helpt L-theanine om goed in slaap te komen en een rustige nacht te hebben.

Dosis

Voor het beste resultaat neem je L-theanine in met cafeïne. De combinatie is vaak 200 mg L-theanine en 100 mg cafeïne. Als je niet gewend bent aan grote hoeveelheden cafeïne in koffie of thee kun je beter beginnen met 100 mg L-theanine en 50 mg cafeïne. Gebruik dus altijd een 2:1 verhouding.

Bijwerkingen

Er zijn maar erg weinig bijwerkingen van L-theanine bekend. Er zijn studies bij dieren gedaan waarbij deze dieren wekenlang enorm hoge doseringen van L-theanine kregen en de conclusie was dat zelfs bij deze doseringen er geen toxiciteit te meten was. L-theanine wordt door de ‘Food and Druk Administration’ (FDA), gezien als veilig ‘Generally recognized as safe (GRAS). Dit houdt in dat de stof toegevoegd mag worden aan voedingsmiddelen.